Sunday, October 11, 2009

Lama tak masuk post..Lepas Geram sikit..


Tekun mendengar teguran..

Mai sekapai..

Majlis Penutup kena berucap...sejuk tangan2..

Layan ja..walaupun lutut berlaga..

Penutup disempurnakan oleh Timbalan Pengarah JPN Kedah

Pada 29, 30 dan 1 Oktober yang lalu aku diberi peluang mengikuti Kursus Khas GPI di SP Inn Sg Petani..Alhamdulillah kursus ni dapat menyelamatkan aku dari kena pi kursus Guru Penyelaras Bestari selama sebulan kat Maktab Perlis.. Ejas punya ejas dapat jugak aku skip kursus yang begitu panjang itu dengan restu GB.. Ada dua benda yang aku nak utarakan dalam entry kali ni iaitu pasai Guru Luar Norma dan satu lagi pasai kursus Khas GPI yang aku ikuti tempoh hari...

Ramai sahabat yang respon kenapa lama tak masuk entry baru dalam blog ni...aku ada sebab tersendiri, bukan la sibuk sangat pun tapi entah...macam ada sesuatu yang menyebabkan aktiviti ber'blog' ni jadi tawar sangat..

Aku dilantik sebagai Penyelaras Bestari oleh GB sekolah aku yang lama pertengahan tahun lepas, lepas saja dilantik kena la ikuti beberapa siri kursus untuk memantapkan diri..Untuk yang tak tau apa tugas Penyelaras Bestari aku nak bagitau, GPB ialah guru yang bertanggungjawab menyelaraskan keseluruhan aktiviti ICT di sekolah, menyelenggara serta bertanggungjawab menjaga serta membuat stok setiap peralatan ICT di sekolah.. Status GPB ni sama macam guru j-QAF jugak iaitu sebagai guru luar norma.. Dulu masa dilantik aku dah cakap kat GB yang aku ni dah jadi guru luar norma dah, jadi banyak la 'norma' yang aku kena tanggung kalu aku terima jawatan GPB nih...tp GB berkeras jugak nak lantik sebab aku ni berDG41 katanya.. Banyak jugak hujah yang aku kemukakan tp semuanya dibakul sampahkan oleh GB..aku nak kata apa lagi dah ketua jabatan bertitah, kena la kita menjunjung titah...tp dalam hati Allah dan aku saja la yang tau.. Nak diringkaskan cerita, aku banyak jugak berbincang dengan pegawai2 jQAF dari KPM sampai la ke PPD semuanya masing2 pendapat.. Tapi persoalan itu terjawab jugak secara sohehnya apabila Us Somad menegaskan dalam kursus khas baru2 ni bahawasanya memang kita guru j-QAF tidak boleh menerima perlantikan sebagai GPB dan ianya bertentangan dengan pengamalan dalam perjawatan di sekolah.. GB aku yang baru jugak ada menyebut sekolah akan kerugian seorang guru bilamana dua jawatan yang berbeza dipegang oleh hanya seorang guru, sepatutnya sekolah dapat 2 orang guru iaitu GPB dan GjQAF tp bila dibolot 2 jawatan tu sorang ja pegang rugila sekolah..

Kursus baru ni jugak banyak mengajar aku tentang kualiti guru j-QAF yang sebenarnya... Aku jugak berhadapan dengan banyak kecelaruan dalam kursus tu...tp takpa ianya pasti akan mematangkan kita.. Jejak saja kaki di SP Inn terus terimbau kenangan indah 4 tahun lalu berkursus bersama2 sahabat2 kohort pertama jQAF, Kursus Pemantapan GPI Program jQAF Kohort pertama pimpinan Us Rushdan sungguh indah untuk dikenang, biar walaupun termakan nasik lemak bersama jarum peniti pun tapi aku tetap kata kursus tu best.. Disitulah aku dan rakan2 diajar dan dibimbing menjadi GPI generasi baru..disitulah lahirnya semangat baru GPI... segala rupa buruk dan perangai busuk yang menjadi label untuk GPI kami bersihkan di situ.. Hasilnya lahirlah GPI yang pakar dalam segala bidang, kemas dan segak dalam berpesonaliti serta mempunyai daya fikir di luar lingkungan pemikiran biasa.. Semangat dari kursus itu masih membara sehingga sekarang walaupun ianya semakin susut hari demi hari.. Aku lihat dalam kursus khas baru2 ni rata2 sahabat2 jQAF masih mengekalkan identiti yang dibina 4 tahun lalu, tp malangnya layanan urusetia kursus sedikit mengguris hati aku dan sahabat2..
****************************************************************************
(...baris2 ayat yang aku pernah tulis sebelum ni di'edit' semula atas nasihat rakan2 demi kemaslahatan bersama..)
***************************************************************************
Aku bukan nak cari salah orang tapi bertindak profesionallah dalam setiap perkara.. Bila aku baca blog sahabat Akhimizi aku jadi kenal siapa sebenarnya insan yang Mizi maksudkan sebagai "Orang Yang Pandai Jawab" tu.. Takpa Mizi tak kena kat depa lagi, tak lambat depa akan rasa jugak nanti tu..

No comments:

Post a Comment